Kompozycje pizzy

Miłośników pizzy jest bardzo wielu. Podobnie jak osób, które posiadają konkretne preferencje kompozycyjne wobec tego dania. Pizza na grubym, cienkim, średnim cieście, z wybranymi dodatkami dobranymi indywidualnie, finalnie wykończona z sosem pomidorowym, czosnkowym bądź wedle uznania jakimkolwiek innym. Kompozycja dodatków i wszelkie nowe rewelacje powstają cały czas. Kreatywność kulinarna nie przestaje funkcjonować, przeciwnie- cały czas się rozwija.

Dla wielu ludzi wystarczą podstawowe składniki, dla innych podstawowe składniki z eliminacją pewnych elementów, dla innych pizza może mieć zupełnie inny układ-zarówno ciasta i jego kształtu jak i tego co ma się na nim znajdować. Sos pomidorowy jako baza dla ciasta pizzy wydawał się klasykiem, ale niech Was to nie zmyli, tak naprawdę mamy pełną dowolność we wszystkich kombinacjach kulinarnych i nawet ciasto możemy smakowo zmodyfikować. Pierwszym szokiem dla niektórych konsumentów pizzy było dołączenie na pizzę ananasa bądź mandarynki-jedni uwielbiają owocowe dodatki, inni ich nienawidzą i uważają to połączenie za totalnie dziwne i przesadzone. Jednakże w dobie kreatywności warto to jasno i wyraźnie powiedzieć, że w kreacji własnych dań mamy dzisiaj pełną dowolność. Sos pomidorowy możemy zastąpić kompletnie innym elementem i wedle własnego uznania całą naszą pizzę pozostawić w formie całkowicie owocowej. I tak, to prawda, danie to nadal możemy nazywać pizzą. Powoli kończy się popularność narzuconych reguł i ram kulinarnych według których jakieś danie definiowała obecność konkretnego składnika. Rośnie natomiast kreatywność gastronomiczna i powstają coraz to ciekawsze i bardziej wyszukane propozycje smakowe wielu klasycznych dań.